afbeelding

Mei

7 mei 2018:

prof. dr. Jacqueline Vink met het thema  ‘Verslaafd aan…invloed van erfelijkheid en omgeving

 

Over middelengebruik en verslavend gedrag wordt wel eens gezegd ‘dat zit in de familie’. Als pubers rokende ouders of rokende broers en zussen hebben, is de kans veel groter dat ze zelf ook gaan roken dan wanneer er geen rokende familieleden zijn. Maar hoe zit dat precies?

Jacqueline Vink gaat in op de rol van erfelijke factoren versus gezinsomgeving. Ook de zoektocht naar genen die van belang zijn bij middelengebruik (roken, alcohol, cannabis) komt aan bod. Ze speculeert of onderliggende mechanismen voor ander verslavend gedrag (bijvoorbeeld overmatig suikergebruik, koffie, internet, gaming) hetzelfde zijn als voor ‘traditionele’middelen.

Jacqueline Vink (1973, Hoogeveen), studeerde Biologie aan de VU. Als moleculair bioloog, en met ervaring op het gebied van de epidemiologie, gebruikte ze epidemiologische technieken voor haar onderzoek naar de invloed van genen en omgeving op rookgedrag en nicotineafhankelijkheid bij de afdeling Biologische Psychologie aan de VU. In 2004 promoveerde ze op dit onderzoek.

In de loop der jaren heeft Jacqueline Vink haar onderzoek uitgebreid naar andere middelen (cannabis, alcohol, koffie) en verslavend gedrag (internetverslaving).

 

Jacqueline Vink (1973) is sinds 2015 hoogleraar ‘Psychopathologie van kind en gezin’ aan de Radboud Universiteit. 

 

 

Contact

Cultureel centrum De Kinkel

Van Ambestraat 1

6681 AK Bemmel

0481 - 46 22 02

info@dekinkel.nl